Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας Erasmus+(PDC)

img 5801

 

Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (Permaculture Design Course, PDC) στο κτήμα του Cob.gr στο  Νέσσωνα (COB farm)

Ένα σεμινάριο σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC) από τους εκπαιδευτές περμακουλτούρας Χρήστο, Κώστα Κοντομάνο, Annachiara Bucci και τον Χρήστο Καρυστινό  στο κτήμα περμακουλτούρας στο Νέσσωνα Λάρισας (COB farm) στις 13/5-29/5. Ένα εντατικό σεμινάριο που θα καλύψει όλα τα θέματα της περμακουλτούρας και θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μάθουν πως να σχεδιάζουν κτήματα, τοπία και οργανώσεις με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας.

Η Περμακουλτούρα είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη σχεδιασμού εμπνευσμένη από τον David Holmgren και Bill Mollison οπού σκοπό έχει την αναγέννηση των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων μέσω της αποδοτικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Η περμακουλτούρα είναι διαδεδομένη παγκοσμίως ως ένα από τα κλειδιά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ως μία από τις πιο πετυχημένες μεθόδους βιώσιμης καλλιέργειας. Τα σεμινάρια σχεδιασμού Περμακουλτούρας (PDC), 72 διδακτικές ώρες πρακτικής & θεωρίας είναι ο τρόπος που πρότειναν οι ιδρυτές της μεθόδου για την διάδοση της περμακουλτούρας  ώστε κάποιος να μπορέσει να εμβαθύνει ολιστικά στον σχεδιασμό με βάση την περμακουλτούρα.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα σε σχεδιαστές και αρχιτέκτονες και όσους θέλουν να σχεδιάζουν αναγεννητικά συστήματα, καλλιεργητές που θέλουν να μεταβούν σε έναν αναγεννητικό τρόπο καλλιέργειας της γης, σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μία συλλογική ή ατομική μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, σε αυτούς που εργάζονται ήδη στην διαχείριση πόρων (ενέργειας, νερού, εδάφους) για νέες ιδέες και εργαλεία και σε αυτούς που ενδιαφέρονται να ζήσουν μία έντονη εμπειρία περμακουλτούρας σε ένα κτήμα που ήδη εφαρμόζει πολλές από τις αρχές της. Είναι αρκετά τεχνικό με πολύ πρακτική.

Θεματολογία Σεμιναρίου

Εισαγωγή στην Περμακουλτούρα
Αρχές σχεδιασμού, δεοντολογία της Περμακουλτούρας
Μοτίβα της φύσης στον σχεδιασμό Περμακουλτούρας
Κλίμα & Μεσογειακή Περμακουλτούρα (έμφαση στο μεσογειακό κλίμα)
Διαχείριση νερού (Συγκομιδή βροχής, keylines κ.λπ.)
Έδαφος και κομπόστ, Μυκητολογία
Ενέργεια & κατάλληλη τεχνολογία
Σπόροι & φύλαξη σπόρων
Σχεδιασμός σε ζώνες
Ζώα στο αγρόκτημα
Βρώσιμα δάση και market gardening
Συντροπική Αγροδασοπονία
Κοινωνική Περμακουλτούρα (ΚΥΓΕΩ, Οικοχωριά , Ζώνη 00)
Μη βίαιη επικοινωνία & Σοσιοκρατία
Φυσική δόμηση
Διαχείριση αποβλήτων (γκρίζα νερά, τουαλέτες κομποστοποίησης κ.λπ.)
Φυσικές λίμνες
Ενυδρειοπονία
Υλοποίηση σχεδιασμού σε ομάδες

 

Γνωρίστε τους Δασκάλους


Ο Χρήστος Κοντομάνος είναι 28 ετών και έχει μεγαλώσει στη Λάρισα, σπούδασε Γεωπονία στην Θεσσαλονίκη και από τότε προσπαθεί να ξεμάθει ότι έμαθε. Μέσω της πτυχιακής του, ξεκίνησε και το ταξίδι του στην εναλλακτική γεωργία, όπου γνώρισε τους λόγους που οι αγρότες γύρω από την πρώην έδρα του Παναγιώτη Μανίκη, δεν επηρεάστηκαν προς μία καινοτόμα αλλαγή. Από τότε, δεσμεύτηκε να δουλέψει στη ζωή του για να ξεπεράσει τα εμπόδια που κρατούν τους συμβατικούς γεωργούς να γυρίσουν σε εναλλακτικές μεθόδους. Ξεκίνησε να μένει μόνιμα στην εν-δυνάμει οικοκοινότητα του cob εδώ και 4 χρόνια πριν και δουλεύει έκτοτε εκεί. Συν δημιούργησε το "καλάθι" με λαχανικά και επεξεργασμένα προϊόντα στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με την πόλη και να αποδείξει την βιωσιμότητα μέσα από εναλλακτικά γεωργικά και οικονομικά συστήματα και την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία. Γνώρισε την Περμακουλτούρα μέσα από βιβλία, μέχρι που τον Ιούλιο του 2019 συνδίδαξε με τον φίλο του και μέντορα Sam-Parker Davies το πρώτο Permaculture Design Course. Από τότε δεν σταμάτησε να εξελίσσεται. Δάσκαλό του επίσης θεωρεί και τον Παναγιώτη Μανίκη (Φυσική Γεωργία) και τον Giuseppe Sannicandro. Full time αγρότης, ασχολείται με τον εμπορικό λαχανόκηπο και το Βρώσιμο Δάσος, έχοντας πάθος για τους μύκητες και για να μεταδίδει ό,τι γνώσεις έχει. Έχει διδάξει περίπου στα 14 σεμινάρια εισαγωγικά στην περμακουλτούρα αλλά και PDC.

 

 

Ο Κώστας Κοντομάνος σπούδασε οικονομολόγος και δούλεψε πάνω σε αυτό για πολλά χρόνια. Κάπου στο 1995 προσπάθησε να γίνει αγρότης αγοράζοντας το κτήμα στον Νέσσονα, με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία. Το 2001 με τον κολλητό του χτίζουν το πρώτο σπίτι με φυσική δόμηση μέσα στο κτήμα και από τότε κόλλησε. Παράτησε την παλαιότερη δουλειά του πριν από λίγα χρόνια και δημιούργησε το Cob. Έχει κάνει πάνω από 150 εργαστήρια για τη διάδοση της φυσικής δόμησης στην Ελλάδα, έχτισε περίπου 30 σπίτια για άλλους ανθρώπους αλλά και πάνω από 150 φυσικές κατασκευές μέχρι και σήμερα. Προσπαθεί συνεχώς να μεταβεί και να μείνει μόνιμα στο κτήμα, αλλά και να ξεκινήσει να δουλεύει λιγότερο και είναι μέλος της εν-δυνάμει οικοκοινότητας του Cob.

Ο Χρήστος Καρυστινός είναι ένας παθιασμένος περιβαλλοντικός και πολιτικός ακτιβιστής, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη ζωή στην κοινότητα. Το 2017 γνώρισε την Περμακουλτούρα και το 2018 έκανε το πρώτο του PDC, πιστοποιημένο με τον Same Parker Davies και μία εκπαίδευση εκπαιδευτών Περμακουλτούρας & Κοινωνικής Περμακουλτούρας εμπνευσμένο από τη δουλειά της Rosemary Morrow από τον Alfred Decker και τον Giuseppe Sannicandro. Έχει ζήσει και έχει επισκεφτεί οικοκοινότητες σε όλο τον κόσμο (Sunseed, Lakabe, Auroville) και εργαστεί εθελοντικά σε διάφορα permaculture εγχειρήματα σε όλη την Ευρώπη. Η διαχείριση της Ενέργειας τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς αποφοίτησε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προσπαθεί να αποστάξει την εμπειρία του δίνοντας σεμινάρια και μοιραζόμενος το πάθος του για τις ομάδες μέσω του project του Community Lab, μέλος της οργάνωσης Κύκλοι Εξέλιξης.

Η Annachiara Bucci (Μπουτσίνο) μεγάλωσε στο πασίγνωστο Giuliano Teatino της Ιταλίας, και ύστερα έκανε σπουδές ως Μηχανικός Περιβάλλοντος. Αφού έκανε πολλές άλλες δουλειές και ταξίδεψε πολύ σε όλο τον κόσμο, κατέληξε στο κέντρο της Ελλάδας, στον Νέσσονα. Γεμάτη περιέργεια για να εξερευνήσει καινοτόμα και πιο βιώσιμα συστήματα από αυτά που σπούδασε, παρακολούθησε το PDC του Sam Parker Davies, άλλα μη πιστοποιημένα του Giuseppe Sannicandro και από τότε πολλά ακόμη εργαστήρια Περμακουλτούρας. Μένει εδώ και δύο χρόνια στην εν δυνάμει οικοκοινότητα του Cob και έχει αναλάβει και αναπτύξει όλα τα συστήματα διαχείρισης Νερου και αποβλήτων στο αγρόκτημα. Έχει εγκαταστήσει μονάδα Βιοχωνευτή, μονάδα βιολογικού καθαρισμού γκρίζων νερών με καλάμια, μία φυσική λίμνη, αλλα εργάζεται σκληρά επίσης στο βρώσιμο δάσος και στον εμπορικό λαχανόκηπο, καλλιεργώντας για το καλάθι.

 Πότε

Άφιξη 23/5, Σεμινάριο 24/5-4/6, Αναχώρηση 5/6.

Που

screenshot 1

Στο COB farm στον Νέσσωνα. Στο κτήμα περμακουλτούρας στο Νέσσωνα υπάρχουν κατασκευές φυσικής δόμησης που χρησιμοποιούν κατάλληλες τεχνολογίες για την αποδοτικότερη χρήση της διαθέσιμης ενέργειας, κατασκευές ανακύκλωσης και συγκομιδής του νερού και ένα βρώσιμο δάσος που τροφοδοτεί το καλάθι προϊόντων που τροφοδοτεί κατοίκους τοπικά. Το κτήμα στηρίζεται από μία κοινότητα ανθρώπων που στηρίζουν το εγχείρημα και συνδιαμορφώνουν ένα πλαίσιο συμπερίληψης και συμμετοχικότητας στις εργασίες και στη διαχείριση. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί εις βάθος εξήγηση του σχεδιασμού του κτήματος.

 

Εξοπλισμός

Εξοπλισμός Κάμπινγκ, ρούχα δουλειάς και αδιάβροχα, ρούχα δροσερά και αλλαξιές. Επίσης, τα προσωπικά σας προϊόντα υγιεινής (Σαπούνι, οδοντόπαστα, κλπ) θα πρέπει να είναι φυσικά, αλλιώς μπορείτε να εξοπλιστείτε με τα δικά μας. Μουσικά όργανα επίσης θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα για τις δροσερές βραδιές γύρω από τη λίμνη.

Διατροφή

Φυτική (Vegan) και νόστιμη

Γλώσσα

Το εργαστήριο θα διδάσκεται στα αγγλικά.

Κόστος Συμμετοχής

Το σεμινάριο θα είναι μερικώς χρηματοδοτημένο.
Εκτός χρηματοδότησης θα προσφέρουμε λίγες θέσεις (5) σε ανθρώπους που θέλουν να το παρακολουθήσουν, με μειωμένη όμως τιμή του κανονικού.
Η τιμή είναι 250ε και περιλαμβάνει διαμονή σε σκηνές, διατροφή και την εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Για απορίες σχετικά με τη φόρμα συμμετοχής ή άλλες ερωτήσεις, επικοινωνείστε στα μειλ:

ή στα τηλέφωνα 6973970075

Για Δήλωση συμμετοχής

Περιορισμένος αριθμός θέσεων οπότε είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων κράτηση.
Καλέστε στο παραπάνω τηλέφωνο

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Αγρόκτημα/έδρα: Νέσσωνας, 40006, Δήμος Τεμπών

Υποκατάστημα: Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Επικοινωνία

Για δόμηση:  και 6982121183

Για καλλιέργειες:  και 6973970075

Για το αγρόκτημα:  και 6909835489

cob logo sm

Χτίζουμε σήμερα για το αύριο

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Email:

Phone: +302410550853